ΠΡΟΦΙΛ

Οι τοπικές ποικιλίες είναι αναγκαίο και επιτακτικό να ξαναμπούν στην καθημερινή γεωργική πρακτική αλλά και στη διατροφική καθημερινότητα των ανθρώπων. Κυριότερος λόγος είναι, ότι τα προϊόντα τους είναι εύγευστα, έχουν ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του γεωργικού πολιτισμού μας σε βάθος χρόνου, αλλά και της διατροφικής κουλτούρας του λαού μας. Επιπλέον, αποτελούν απάντηση στην γενετική διάβρωση και τις αλλαγές του κλίματος και λόγω της προσαρμοστικότητας τους στους εδαφοκλιματικούς χαρακτήρες του κάθε τόπου- ισχυρό εργαλείο μετάβασης από την συμβατική ενεργοβόρο γεωργία στην αειφορική, οικολογική γεωργία.

Μέσα από την ιστοσελίδα αυτή ο ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ προσπαθεί να ενημερώσει και προβάλλει τις ντόπιες ποικιλίες και τα φρέσκα ή μεταποιημένα τρόφιμα που μπορούν να προέλθουν από αυτές καθώς και από την οικολογική τους καλλιέργεια. Στην ιστοσελίδα αυτή, επίσης, ο παραγωγός και ο καταναλωτής μπορούν να βρούνε πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας που καλλιεργούν παραγωγοί του Δικτύου του ΑΙΓΙΛΟΠΑ, τον τόπο και τρόπο καλλιέργειας αλλά και της μεταποίησης- χρήσης της καθώς και πληροφορίες για το που θα την αναζητήσουν.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ

Το Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία ή αλλιώς ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ (άγριο στάρι) είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2004. Ο ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ είναι κυρίως οργάνωση των βιοκαλλιεργητών, στην οποία επίσης μπορούν ελεύθερα να συμμετέχουν πρόσωπα, ομάδες ή επιστήμονες που συμφωνούν με τους σκοπούς του.

Ένας από τους βασικούς στόχους του ΑΙΓΙΛΟΠΑ είναι η διατήρηση και επανακαλλιέργεια των τοπικών και παραδοσιακών ποικιλιών και η δημιουργία ποικιλιών και σπόρων προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες και στην οικολογική γεωργία.

Η ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΓΙΛΟΠΑ

Με συμμετοχικές διαδικασίες μέσα στο δίκτυο του ΑΙΓΙΛΟΠΑ δοκιμάστηκαν και επιλέχθηκαν ποικιλίες σιτηρών, οσπρίων, φρούτων, κηπευτικών αλλά και αρωματικών φυτών για βιοκαλλιέργεια. Σήμερα η Ομάδα Παραγωγών του ΑΙΓΙΛΟΠΑ παράγει σε όλη την Ελλάδα μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων ποιότητας από παραδοσιακές ποικιλίες, επιλογές και σπόρους γεωργών. Η υποστήριξη της Ομάδας Παραγωγών που καλλιεργούν σπόρους του δικτύου μας γίνεται με ευθύνη των Εστιακών μας Σημείων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ( Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλος, Καστοριά, Αριδαία, Κιλκίς, Κεφαλονιά και Λέσβος) και με αρωγή των γεωπόνων και της επιστημονικής επιτροπής του ΑΙΓΙΛΟΠΑ.

Additional Info

  • ΠΕΡΙΟΧΗ: ΑΘΗΝΑ


Super User

TAG_NAME_AUTHOR_POST

AEGILOPS LOCAL FOOD

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με email στο localfood@aegilops.gr

η συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας.