Εκδήλωση για το Λεσβιακό Ελαιόλαδο – 5-10-2019 Αθήνα

Η οργάνωση ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ – Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία www.aegilops.gr, στα πλαίσια των δράσεων προώθησης της ιδιαίτερης αξίας των τοπικών ποικιλιών που δίνουν προστιθέμενη αξία στα τελικά γεωργικά προϊόντα, θέλησε να αναδείξει την ιδιαιτερότητα του ελαιολάδου από ποικιλίες ελιάς της Λέσβου μέσα από απλές συνταγές. Γι αυτό εξέδωσε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Εταιρεία Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου ένα τρίγλωσσο ενημερωτικό έντυπο προβάλλοντας συνοπτικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου της Λέσβου και τη διατροφική του αξία για την υγεία, προτείνοντας πέντε συνταγές με σκοπό να αποτελέσει ένα προωθητικό εργαλείο.

Το λεσβιακό ελαιόλαδο:

είναι λεπτόρευστο, λόγω του σχετικά αυξημένου βαθμού ακορεστότητας των λιπαρών του οξέων, και έχει ελαφρύ χρυσοκίτρινο χρώμα που οφείλεται στη μικρή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη και στα υψηλά επίπεδα καροτενοειδών. Το γεγονός αυτό του προσδίδει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων σκουροπράσινων ελαιολάδων στην αντοχή στην οξείδωση
Οι παραπάνω ιδιότητες είναι αποτέλεσμα της καλλιέργειας των τοπικών ποικιλιών Olea europaea var. pyriformis, κοινώς Βαλανολιά ή Κολοβή ή Μυτιληνιά και Olea europaea var Media subrotunda, κοινώς Αδραμυτινή ή Αϊβαλιώτικη ή Φραγκολιά.

Λόγω του φρουτώδους αρώματός του και της λεπτόρρευστης υφής του μπορεί να αντικαταστήσει κορεσμένα λιπαρά όπως βούτυρο και ραφιναρισμένα φυτικά έλαια με επιτυχία.

Για την παρουσίαση του εντύπου και των συνταγών του διοργάνωσε το Σάββατο 5 Οκτώβρη στο κατάστημα «Περί Λέσβου», Αθηνάς 27, Μοναστηράκι εκδήλωση δοκιμής του λεσβιακού ελαιόλαδου και των συνταγών του ενημερωτικού εντύπου στην Αθήνα. Πάνω από 200 άτομα ανταποκρίθηκαν στην εκδήλωση αυτή και γεύτηκαν τις συνταγές του εντύπου «Λεσβιακό Ελαιόλαδο» στην καρδιά της Αθήνας και συνειδητοποίησαν ότι είναι ιδανικό για γλυκά και λοιπά αρτοσκευάσματα.

Η προώθηση του λεσβιακού ελαιολάδου μπορεί να γίνει τονίζοντας αυτή ακριβώς αυτήν την ιδιαιτερότητα του έναντι των άλλων ελαιολάδων τόσο ελληνικών όσο και ξένων. Σύμμαχοι στην ανάδειξη και προώθησή του μπορούν να γίνουν οι σεφ μέσα από δημιουργικές συνταγές.